We should go to France


Bildregn från den sista tiden

Här är bilderna från mina allra sista dagar i finaste staden, Paris. Jag vet fortfarande inte hur jag ska göra med bloggen efter det här, kanske fortsätter jag, kanske inte. Ni som stannar lär märka! 
 

 
I ordning:
Chartier
Chartier
Bastille
Julmarknad
Notre Dame
Maternellen
Matsalen
Mederic
Bazar Hotel de Ville
Julavslutning
Julavslutning
Abercrombie & Fitch

Days left: 0

Nu är det över. Paris är slut. 
Igår "profiterade" vi Paris en sista gång och efter Bourse aux talents på kvällen var det dags att säga hejdå till de allra bästa Parisarna. Trots löften om att vi ska ses igen fälldes det många tårar på metron hem och idag vaknade jag med en stor klump i magen. Den har växt och växt hela dagen och ja, jag vet inte riktigt vad jag ska skriva egentligen. Det är med otroligt vemod jag nu lämnar den här resan bakom mig och kliver tillbaka in i mitt liv i Sverige. Det känns så långt borta. Kom på mig själv att säga "såna här flingor har vi hemma" inne i mataffären alldeles nyss, för att sedan komma på att nu bor jag inte i det gula huset i Colmbes längre. Det är inte längre mitt rum, min säng, min garderob. Inte min familj.
 
Nu ska jag och Alice snart gå iväg till bussen för att möta Ebba på CDG och även Alice ska säga hejdå till sin värdfamilj. Alice påstår att hon inte gråter, men jag vet inte. Jag brukar också säga så, men det hindrade minsann inte mina tårkanaler. 
I och med det här inlägget tackar jag så otroligt mycket för den här hösten. Det har varit fantasktiskt och jag ångrar inte en sekund att jag åkte hit. Tack alla ni som har varit med mig här i Paris för en underbar termin. Jag tycker väldigt mycket om er.
Bilder från mina allra sista dagar i världens bästa stad dyker upp när jag orkar ta tag i det.
Just nu gör jag inte det. 

Respirer

Fick just en ångestattack och sitter vid mitt skrivbord och har ont i hjärtat. Om exakt 3 dygn sitter jag på planet mot Kastrup. Det gör fysiskt ont faktiskt. Kom hem precis till middagen så nu ska jag försöka att distrahera mig från det onda med slutet på samhällsuppsatsen. Vi får se hur det går, den som skickar in närmast kl 23.59 utan att gå över tiden får ett pris av läraren. Så jag har knappt tre timmar på mig, det ska väl förhoppningsvis gå.

Men fortfarande, var är era kommentarer? Jag ser ju att ni läser, det är väl knappast så att ni inte ens reflekterar över det jag skriver...? Eller...? :(
Jaja. Vi ses om några dagar antar jag... Vi får se hur det blir med bloggandet, om jag har tid/pallar eller inte. Osäkert. Men ni märker. Antar jag. 


Seize the day

 
Nu ska jag carpa mina sista dagar i Paris. Om så lite som 3 dagar åker jag hem till Sverige igen och jag har så mycket som ska hinnas med innan dess. Det är inte bara det oundvikliga plugget (som tar slut ikväll!) som ska tas tag i. Det ska gås på stan, handlas julklappar och spenderas så mycket tid som möjligt med alla de lite för bra människorna jag lämnar kvar här i Paris. Dessutom ska jag packa ner hela mitt liv i en resväska IGEN.
Nu har jag varit i Paris i 110 dagar. Och har 3 dagar kvar. Jag har en känsla av att jag kommer bete mig pinsamt dåligt på lördag när allt tar slut. Resan jag väntat på och längtat efter i 1½ år är plötsligt över, en del av mitt liv som tas ifrån mig. Det låter så dramatiskt och överdrivet, men det kommer verkligen bli jobbigt att åka härifrån. Från SSP, värdfamiljen, staden, kulturen, det franska. Till Sverige. Det är så himla orättvist på något sätt. Och ännu konstigare är det att det kommer en ny svensk tjej och flyttar in i  min familj. I mitt rum. I mitt hus i Colombes. Tydligen har hon ironiskt nog nästan samma namn som jag dessutom. Så himla sjukt.

ÅRSRESUMÉN, del 2

När ni läser det här sitter jag förmodligen och panikskriver samhällsuppsatsen... Alltså , tidsinställt inlägg!

Februari:
Det låg mindre isberg vid havet som knarrade och knakade när man gick på dem.
 
Vi fortsatte hänga. Har för mig att vi tillbringade en del tid på luncher, här firade vi att historiaprovet var över.

Tacos -> Vampire Diaires -> Melodifestival -> Ledsen Anna - kväll
Vi (jag i alla fall) taggade FN-rollspel och lärde mig att knyta en slöja på kuppen!
Jag hälsade på finaste Elsan i hufvudstaden som vanligt under sportlovet och firade hennes födelsedag med att åka sopsäck i stalletbacken utanför mitt gamla dagis. Det var jättejättekallt och åh så roligt.

Kladdmuffins var standard hemma.
En dag i slutet av sportlovet åkte vi allihopa till Göteborg och shoppade.
 
Inser nu att min årsresumé inte kommer bli alls intressant och fylld med bilder i dålig kvalitet och konstigt ljus, men det får ni helt enkelt stå ut med. Jag minns i alla fall :)

Hur känns det?

Nu har jag fått mitt schema för vårterminen. 
Måndag: 9.00 - 14.35
Tisdag: 8.45 - 14.00
Onsdag: 8.55 - 14.05
Torsdag: 9.40 - 14.05
Fredag: 9.55 - 16.30 (okej lite sent, men det är franska så det är okej)
 
Hur känns det för mina parisiska läsare? Kommer ni ens ihåg hur det känns att sluta innan 16.00?

ÅRSRESUMÉN, del 1

Tänkte att jag skulle göra en liten årssammanfattning. Börjar såklart med januari. 
Nyår firades hemma hos Anna. Vi hade precis lärt känna varandra och jag minns hur otroligt glad jag blev för inbjudan.
När det äntligen snöade fotade jag oändligt många bilder av trädgården för att kunna minnas.
Jag hängde en del hemma hos Emma, vi stekte. Det var bra.
Sen slutade jag tydligen fota, och det var den månaden.

Igår hade vi vårt sista luciatåg


Sista helgen i Parren

Nu är sista helgen i Paris snart till sin ände och OJ vad den har varit bra. 
Inledde den i tordags med att bli bjuden på avslutningsmiddag på restaurangen Chartier med oss 5 som åker hem, ca 15 andra SSPare och 4 lärare. Trerätters med finaste människorna och tal och skålar och fuktiga ögon. 
Tog nostalgiska gruppbilder, bestämde oss för profiter Paris och kom hem massa timmar senare, lite för sent för att vara en torsdag.
Gick till skolan i fredags lagom till KuHi och fikat och ritlekar och diskussioner om allt möjligt. Hade sista luciarepet och sen var det på riktigt helg. 
Igår trodde jag hela dagen att det var söndag och var allmänt dagsförvirrad. Gick luciatåg på SI för fransmän som studerar svenska och gick sedan runt och minglade med dem, drack glögg och åt pepparkakor. På kvällen var det julfest på Mederic med julklappslekar och mer glögg. 
Idag har jag sovit länge, tittat på julkalendern (ligger sisådär 12 timmar efter fortfarande?) och ätit riktig frukost - värdisarna har äntligen handlat! - och skulle ha skrivit samhällsuppsats men det får bli ikväll och imorgon. Om en timme ska jag möta Malin och sen åker vi till Meddan och repar lucia och ikväll är det luciatåg för värdfamiljerna i Svenska Kyrkan. Hihi, spännande. Hoppas det går riktigt bra. Min familj har ju aldrig sett ett luciatåg förut så de kan inte jämföra med något, men i alla fall. Första intrycket är ju ganska viktigt ändå ;)
 
Den här helgen har det mest varit andra som har fotat, så jag har tyvärr inte speciellt mycket för er att titta på. Sorrylorry.
 
Samona och Amanda på Chartier
Ebba och Ebba på KuHi

Torsdag... eller fredag eller nåt

Hej bloggen
Nu har vi haft avslutningsmiddag på restaurang med skolan, typ, eller de som ville komma. cirkus... 20 pers kanske? För oss fr Sannarp och två boendeelever som åker hem till Sverige efter jul.
Imorn är det fredag och jag borde verkligen sova, men min mobil/väckarklocka vill inte starta så jag vågar inte än. Bilder en annan dag.
JAG HAR DET BRA I PARIS, OCH NU ÄRE HEEEEELG!! 
 

Parfait!

Sofia (ni vet kompisen i Madrid) har bloggat, så jag slipper. Läsläsläs. Här är en länk till hennes blogg som för övrigt är strålande bra!
 
http://sofejas.blogg.se/madrid/2012/december/today.html

12/12/12 12:12:12

Fem saker jag gillar idag:
 • Stickade tröjor i kallt väder
 • Skittles
 • Att det snart är helg
 • Fikamys med tända ljus på historian imorse
 • Att jag snart ska lämna Paris
  Massa småprats-fixagrejer-skillnadermellanländer-prat med värdmamma. Hon är bra hon!
Fem saker jag inte gillar idag:
 • Samhällsuppsatsen om pressetik
 • Sluta skolan 18:00
 • Att så många av mina spotifylåtar har slut på spelningar. PREMIUM TILL FOLKET, svp.
 • Att värdpappa fortfarande inte är hemma. Vi kommer inte äta klockan 20:00 idag...
 • Att jag snart ska lämna Paris

Lucia, en bref

Jag känner mig lite tvingad att skriva det här, för att tydliggöra Lucia à la Suède en France - Sainte Lucie.
 
Såhär gick det alltså till idag, i St Dominiques skolkapell. 
Vi gjorde två realtivt korta framträdanden, det första för gymnasiet och någon högstadieklass och det andra för yngre barn i maternellålder (2/3-6) och lågstadiet. Det gick ganska bra måste jag säga! Vi klarade stämmorna ganska bra, ingen svimmade eller satte eld på någon annans hår eller sjöng fel sång. Solon klarades galant, bland annat av Malin, även känd som isprinsessan, som strålade på "När det lider mot jul". Vi läser dikter och sjunger på både svenska och franska och vi har tomtar och stjärngossar och pepparkakor och tärnor och såklart Lucian. 
Och småbarnen var dödsgulliga och satt och gapade när vi kom in med ljusen och vita linnen och de applåderade efter varje sång, till och med mellan verserna på Stilla Natt. De var helt klart den bästa publiken. Efter att ha klätt på oss vantar och halsdukar tågade vi ut på skolgården och sedan vidare in i det franska lärarrummet där vi fick "bravo!" och blev filmade och jag var så stolt över Luciatraditionen. När det var slut på lussandet gick vi till matsalen där varm choklad och crossar (croissanter) väntade på oss och sen var lucia över för den här dagen. Nu väntar två tåg till, ett på lördag och ett på söndag och jag är så pepp på att värdfamiljen ska få se. De tror att vi firar vårat skyddshelgon (...?) och har ingen aning om vad som grejen. Lucia firas nämligen inte alls i Frankrike. Bild snodd från klasskompis med samma namns blogg, oups.
 

While I'm on it

En liten lista sen sist vi hördes:
 • Studiebesök på Opera Garnier med skolan. Mmmm, ögongodis i ny bemärkelse!
 • "Anna Karenina" på bio på Champan
 • Bortresta värdisar
 • "Vous êtes trois, ils sont trois!"
 • Spontanövernattning
 • Julklappsshopping
 • SHAKESPEARE & CO <3
 • Sacre Coeur, Bastille och tivoli
 • Pluggblevjulklapparblevaffärseftermiddag
 • Rånad av cykelautomat
 • Familjeåterförening med himmelsk tårta
 • Finbesök på middag
 • Pratpratpratprat
 • Lyssna på franska småbarn som sjunger julsånger
 • Lussebulle och julkalender
 • Plugg i högar

Luciatåg, julmarknad, skyskrapor

Det var tidigt på morgonen, vissa var väl inte helt sig själva... Malin, till exempel.
Inception skapas av Louise

Alice et moi. Mamma, minns du om vi la upp mitt lucialinne sist eller om det alltid varit såhär kort?
Ebba B hade änglahår.
 

Lucia = inga lektioner = lång håla = julmarknad i La Defense!
Fråga mig inte...

Tjohooo #2

För er som inte har sett min facebookstatus idag: Det är snö här med nu <3 Det är lite, och det lär vara borta till lunch, men den är minsann där och det är det som räknas. Det var allt, over and out!

Nästnäst sista torsdagen i Paris

Vaknade trots för få timmars sömn pigg (trodde jag då i alla fall) när klockan ringde 05.20 imorse, låg kvar lite i sängen ändå (hehe) och gick sedan och duschade. Det är så sjukt TROPISKT varmt i vårt badrum hela tiden! Som att kliva in i en djungel typ... Invigde nya knästrumpor, tog mig till skolan och hade svenska (...) och håltimme och åt pain aux raisins med Louise och frös om benen i lite tjockare strumpbyxor än i söndags. Sedan hade jag mentorssamtal med Jonna och efter det var det dags för småbarnstid i maternellen. Idag var de allihopa på teater i Lacordaire (stor samlingssal i skolan) så då knallade vi dit och tittade på den. Den handlade om att hitta jultomtens försvunna bok. Och jultomten också för den delen. Idag är det förresten Saint Nicolas, men det firar man inte så mycket här utan mest i norr.

Men tillbaks till sak. När teatern var slut gick jag och hade engelska och sedan åt vi mat. Kött med couscous och rataouille. Mandel-tosca-smörkräms-tårta. Jordgubbsyoughurt. Clementin. Sen rullade vi iväg och hade stormöte med hela SSP-gymnasiet och sen hade vi historia. Det var oproduktivt och inte så kul. Historian byttes till franska där vi var hela gymnasiet på föreläsning om Benin (ja, landet i Afrika alltså) i drygt en timme. Min inte alltför pigga hjärna var trött redan när den började och till slut blev det svårt att hålla ögonen öppna. Mina trogna vapendragare Samona och Toffsi piggade dock upp där de satt bredvid mig. Slutade tidigt, åkte och köpte glitter till naglarna, fick en sittplats på tramen (!!!!!) och åkte hem.
Promenerade i slow motion från tramen och kom hem till ett nästan tomt hus, småpratade med lillasystern som reciterade poesi igen och gjorde oboy och tog pepparkakor och satte mig här. Fick dock sjukt ont i magen av oboyen, det har hänt förut, börjar misstänka att den franska mjälken är lite mystisk i alla fall. Nu ska jag lyssna på en massa bra musik och försöka mig på att läsa klart "Candide" av Voltaire  och efter middagen ska jag gå och lägga mig och titta ikapp julkalendern. Jag orkar inte plugga idag, det kommer inte bli något gjort i alla fall känner jag på mig. Imorgon är det engelskakonversation med fransmännen på morgonen (tålamod...) och sedan körövning. Första luciatåget är ikväll också men där är jag inte med. Mitt första är på tisdag, för St Dominique. Passar på att nämna att jag har drabbats av en viss hemlängtan. Det ska bli ganska skönt att komma hem ändå tror jag. Nu ska jag sluta babbla, en kaka till er som orkade läsa allt! Bisous!

Kära familjen

Jag tycker om er för det mesta, men snälla sluta titta på tv alldeles för högt sent på kvällarna, diskutera saker på franskt vis (högljutt...) samma tid samt klampa i trappan på morgnarna? Snälla?

Åh

Jag vill vara hemma i snön med mysigt pyntat hus och dåliga julprogram på tv och en gosig katt och familj och vänner och SVENSK JUL!!
 
Men samtidigt vill jag vara här, i Paris, mer än något annat. Men jag dör lite av att missa alla julgrejer hemma. Det blir dagens Humlan dissar.

Je veux du neige


Hejsan

Asså familjen. Så kul. Klev in genom dörren och såg ett vardagsrum fyllt av sås. Sås på golvet, på väggarna, i stolarna, i trappan, på mattan, i taket, på bordet, på ljusen och på kläder. (Som tur är klarade sig julkrubban!!) 17-årig värdbror hade tappat tomatsåsen på väg från köket och ja, ni vet redan resultatet. Jag knäckte mig lite av att se alla frenetiskt skrubba med dukat bord och mat på tallrikarna helt bortglömda. Utom 11-åringen då, hon dokumenterade allt med pappans iPhone. Stackars killen blev retad hela middagen haha. Hans lilla missöde gjorde mig ganska uppmuntrad efter en seg luciaövning med bortglömda stämmor i ett kallt skolkapell, hihi. 
Det finns faktiskt såna värmelampor i kapellet, men bara över bänkraderna och vi står tyvärr tillräckligt långt bort för att inte nås av deras förföriska värme... Synd :(
 
Här får ni en randombild från Monoprix. Frankrike måste vara det enda landet vars matbutiker förvarar finchampagnen bredvid youghurthyllan...
 

Le premier week-end en Decembre

 • Fredag
 • Halvkaos på luciaövningen
 • Åka hem till Malin och gå på teater med hennes familj
 • Tvinga Malin att sjunga för mig
 • Se teater textad på franska (FÖRLÅT MIG MALIN FÖR DEN HÄR BILDEN!!)
 • Bli nedbrottad och kittlad av värdbror
 • Äta middag 23.30 och få skjuts hem av snäll värdpappa
 • Tvångstitta på Vampire Diaries och sova 5 timmar
 • Lördag
 • Möta Alice
 • Åka tåg
 • Möta Jennifer och Siri
 • Gå, gå, gå och gå och till sist vänta på bussen 
 • IKEA!
 • Köttbullar, daimtårta, provligga sängar, läsa svenska skyltar, köpa glögg
 • Köpa saffran för 11 euros
 • Komma hem till julpyntat hus och en GIGANTISK julkrubba
 • Höra om snö hemma 
 • Baka lussebullar och dricka glögg och äta pasta med Alice
 • Somna framför fransk tv
 • Släpa sig uppför trappan och dö i sängen
 • Söndag
 • Vakna alldeles för tidigt och gå ut i tropiskt varmt badrum och duscha
 • Titta på julkalendern i sängen
 • Äta mysfrukost med Alice i miniköket med lussebullar, pepparkakor och varm oboy
 • Åka till Svenska Kyrkan
 • Frysa om benen i för tunna strumpbyxor
 • Sjunga fina julpsalmer 
 • Äta brunch med SSP till koman var nära
 • Rita på Louises fingrar och leka med stearin
 • Få en dokumentär gjord om sig
 • Promenera och carpa fint ljus på fina parishus och älska livet
 • Ta bilder i speglar på hus
 • Öva luciasånger i timmar
 • Åka hem genom ett iskallt Paris
 • Komma hem till mysstämning
 • Göra julté och lyssna på julsånger
 • Sno lite bilder från Louise
 • Inse att jag kan sova till 10.00 imorgon
 • Inse att jag ska vara i maternellen på eftermiddagen = träffa alla söta franska småbarn igen

 • That makes one good weekend. Johannan är väldigt, väldigt nöjd.

Tjohooo

Efter en mycket bra gårdagskväll och alldeles för få sömntimmar är jag vaken igen, för nu ska vi åka till IKEA! Som McDonalds är för amerikaner är IKEA för oss, en liten bit av Sverige såhär innan jul. Det blir nog lite dåligt med bloggandet i helgen men efter helgen lovar jag bilder. Nu ska jag gå upp ur sängen... Wish me luck.

RSS 2.0